Kuvan siirto kankaalle - Lahja ja Sisustus Juuttisäkki

Kuvan siirto kankaalle

Kuvien siirtäminen kankaalle on uusi ja kiinnostava tekniikka, jota olen viimeaikoina treenannut. Se on sekä kiehtova että hiukan arvaamaton prosessi – juuri sopivan käsintehdyn tuntuinen. Käytän siirtoon enimmäkseen kauniita, vintagetyylisiä värikuvia, jotka tulostan tavalliselle valkoiselle paperille. Kun kuva siirtyy osaksi pellavan palaa, syntyy jotain sellaista, mitä ei voi tehdä sarjatuotannolla.

Miten sen sitten teen? Käydäänpä läpi vaihe vaiheelta, miten minä teen siirron, ja mitä olen oppinut matkan varrella. 

Tarvikkeet, joita käytän:

  • Tulostettu lasertulostin kuva (aina peilikuvana)
  • Pellavakangas tai jokin muu kangas (mielummin esipesty ja silitetty)
  • Mod Podge -liima (kuvansiirtoon)
  • Art Medium -liima (viimeistelyyn ja suojaamiseen)
  • Sivellin
  • Kostea sieni tai liina
  • Rauhallinen hetki ja vähän enemmän malttia

1. Kuvan valmistelu – ja miksi peilikuvana?

Valitsen kuviksi yleensä vanhoja värillisiä mainoskuvia, kukkia tai vaikka naishahmoja menneiltä vuosikymmeniltä. Tulostan ne tavalliselle tulostinpaperille, mutta aina peilikuvana, koska kuva siirtyy kankaalle "väärin päin". Tulostimena käytän lasertulostinta. Kuvat voivat olla joko mustavalkoisia tai värillisä. Sillä ei ole väliä. 

2. Liimaus kankaalle – rauhassa ja tasaisesti

Levitä Mod Podge -liimaa kuvan taustaan, ei kankaalle. Tämä liima on oma luottokumppanini: se toimii hyvin, kunhan muistaa olla maltillinen määrän kanssa. Levitä liimaa reippaasti (mutta ei ylettömästi) ja varmista, että liima on osunut kuvan jokaiseen kohtaan. Kaljuja paikkoja ei saa jäädä. Paina kuvan sitten varovasti mutta napakasti kankaalle, liima vasten kangasta.

Silitä ilmakuplat pois hellästi käsin ja jätä kuivumaan yön yli. Tämä vaihe ei ole kiireiselle ihmiselle – mutta odotus palkitaan.

3. Paperin poistaminen – kerros kerrallaan

Kun kuva on kuivunut, kastele se varovasti sormin tai kostealla liinalla. Paperi pehmenee, ja sitten aletaan hieroa kevyesti. Hiero varovasti ja vältä painamista. Ota aina vähän kerrallaan. Ahnehtiminen ei kannata.  Tämä vaihe on vähän kuin taika: kuva alkaa paljastua kuitukerrosten alta.

Tärkeää on olla hellävarainen ja kärsivällinen – liian kovalla hankaamisella saa helposti koko työn pilalle. Yleensä teen tämän useassa erässä, aina välillä tarkistaen, missä mennään.

4. Viimeistely – suojaa ja syvyyttä

Kun kaikki paperinrippeet on poistettu ja kuva on kuivunut kunnolla, levitän pinnalle ohuen kerroksen Art Mediumia. Se tekee pinnasta hieman kiiltävämmän ja suojaa kuvaa kulumiselta. Pussukoissa tämä viimeistely on erityisen tärkeä, koska niitä käytetään paljon.

Viimeistely tuo myös värit esiin kauniimmin – kuva tuntuu elävämmältä ja viimeistellymmältä. Viimeistely silottaa myös valkoisen "kinan" mikä mahdollisesti on jäänyt kuvan pintaan hankaamisen jäljiltä. Anna kuivua kunnolla, eli toinen vuorokausi.

5. Pesuohjeet – miten hoidan kuvan kestävyyttä?

Kuvansiirretty kangas ei kestä konepesua tai liotusta kuten painokangas. Siksi suosittelen:

  • Käsinpesua haaleassa vedessä, miedolla saippualla
  • Ei liotusta eikä hankausta suoraan kuvan päältä
  • Tasokuivaus – älä linkoa
  • Jos kuva kaipaa silittämistä, silitä nurjalta puolelta, mielellään leivinpaperin läpi

Tuotteet ovat käyttöä kestäviä, kun ne puhdistetaan hellästi ja säilytetään kuivina.

Mihin kaikkeen tätä voi käyttää?

Itse käytän kuvansiirtoa pussukoissa, jotka sopivat vaikka meikkilaukuiksi tai käsityöprojektien säilytykseen. Mutta tekniikka toimii monessa muussakin: tauluissa, kankaalle tehdyissä korteissa, lahjoissa… oikeastaan vain mielikuvitus on rajana.

Usein kysyttyä

Voinko käyttää mustesuihkutulostetta?
Kyllä, kunhan tuloste saa kuivua hyvin. Parhaiten toimii kuitenkin laser-tuloste.

Käytätkö valokuvapaperia?
En. Tavallinen kopiopaperi toimii paremmin, koska se irtoaa helpommin ja jättää kuvan kankaalle.

Voiko kuvansiirtoa tehdä myös puuvillalle tai muille materiaaleille?
Kyllä, mutta pellava toimii kauniisti juuri vintagetyylisten kuvien kanssa ja antaa upean struktuurin.

Voiko valmis tuote olla ulkokäytössä?
Kuvansiirto ei kestä sadetta tai jatkuvaa kosteutta. Tuote kannattaa suojata lialta ja kosteudelta, ja käyttää sisätiloissa tai kuivissa olosuhteissa.

Kuinka kauan siirtokuva kestää käytössä?
Oikein hoidettuna se kestää pitkään. Viimeistelylakka suojaa värejä, mutta kaikkein parhaiten kuva säilyy, kun vältetään jatkuvaa hankausta ja pesua.


Lopuksi – jokainen siirto on uniikki

Vaikka tekniikka on aina sama, lopputulos ei koskaan ole täysin identtinen. Se on osa viehätystä. Pienet rosoisuudet ja haalistumat tekevät kuvasta aidon ja elävän. Jokainen valmis pussukka tuntuu vähän kuin tarinalta, jonka sain painettua kankaalle.

Jos haluat nähdä, millaisia tuotteita tällä tekniikalla syntyy, kurkkaa verkkokauppaani – pian siellä on tarjolla uniikkeja kuvin koristeltuja pussukoita.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.