Kasvivärjäys - Uusi muoti?

Kasvivärjäys - Uusi muoti?

Oletko miettinyt miten esimerkiksi lankaa tai kankaita värjätään? Toki kaupassa myydään väriaineita joilla voi värjätä kangasta pesukoneessa, mutta nyt on tullut muotiin kasvivärjäys.

Kasvivärjäys on tapa, jolla jo ennen muinoin on muutettu vaatetus ja sisustuskankaiden väriä. Varsinkin Intialaiset ovat arkeologisten tutkimusten mukaan harjoittaneet värjäystä jo ainakin 5000 vuoden ajan. Mistään uudesta villityksestä ei siis ole kyse, pikemminkin muinaisen tavan lämmittämisestä.

Kasveilla värjääminen onnistuu helposti kotonakin, mutta huomaa varata askareeseen aikaa ja tilaa. Omiin silmiin siintyy kuva ulkona avotulella poreilevasta rautapadasta, jota isolla puusaitalla hämmennellään aika ajoin. Lopputuloksena on kauniin okrankeltainen villalanka. Ulkotulta ja rautapataa ei nykypäivän kasvivärjäykseen tarvita, vaan homman voi aloittaa pienemmässäkin mittakaavassa.

Vinkkejä ja ohjeita löytyy esimerkiksi ylen sivuilta, Strömsöstä poimittua.

Kasvivärjäys - Uusi muoti?

Mitä väriä sitten mistäkin kasvista tulee? Värisävyjä ja värejä on varmaan yhtäpaljon kuin on kasvejakin ja lopullinen värisävy riippuu aina käytetyn kasvin määrästä sekä värjättävästä raaka-aineesta. Kuinka paljon väriä materiaali imee itseensä. Kasivn eri osat vaikuttavat väriin sekä kasvin kasvupaikka. Aurinkoisella paikalla kasvanut kasvi saattaa värjätä voimakkaammin kuin varjossa oleva, tai toisinpäin.

Suomen luonnosta hyvin löytyvä Kanerva ei saada kaunista aniliininpunaista vaikka niin voisi olettaa, mutta Kanervasta saa keltaisia ja ruskeaita sävyjä; kullan ja ruosteenväriä sekä vihreän eri sävyjä, kuten sammaleenvihreää, tummaa ruohonvihreää, sinivihreää sekä harmaan- ja mustanvihreää. Nuoresta kanervasta ennen kukintaa saa kirkkaan keltaista. Kanervan oksista vihreää, oranssia ja kullanväristä. Kukista saadaan kullan- tai ruosteenväristä.

Kielosta syntyy keltaista ja vihreää. Käenkaalista (ketunleipä) saadaan sinisen sävyjä. Mäkikuisman kukista saadaan keltaista, punaista, violettia ja purppuraa sekä beigeä. Kasvia käytetään paljon mm. villan värjäämiseen.

Punaisen ja oranssin sävyjä voi etsiä sienien joukosta. Punaista ja oranssia saat veriseitikistä ja verihelttaseitikistä.

Kasvivärjäys - Uusi muoti?

Kasvien ja sienien keräyksessä kannattaa muistaa jokamiehen oikeudet, sillä puuvartisia kasveja tai juuria saa kerätä vain maanomistajan luvalla. Pidä mielessä myös määrät paljonko mitäkin kasvia värjäämiseen tarviset. Jos haluat hyvin voimakkaan värin on määrä huomattavasti suurempi kuin vaaleampaan sävyyn. Tummat sävyt vaativat noin kymmenkertaisen määrän suhteessa värjättävään lankaan. Jos värjäät lankaa kilon, on kasvien määrä silloin 10 kg.

Kasvin värjäys pähkinän kuoressa: Kasvin värit irrotetaan kasveista ensin liottamalla ja sitten keittämällä tai hauduttamalla, jonka jälkeen ne kiinnitetään kuituun ns puretusaineiden avulla. Vain harvat luonnon väriaineet kiinnittyvät pysyvästi kuituun ilman pureutusainetta. Tärkein ja vanhin pureutusaine on aluna,jota saa apteekista.

Kasvivärjäyksestä on paljon kirjallisuutta ja kannattakin tutustua aiheeseen lukemalla ja ennenkaikkea kokeilemalla. Olisikin kiva kuulla, jos olet löytänyt jonkin kauniin värin aivan yllättävästä lähteestä!

Kasvivärjäys - Uusi muoti?

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.